Villa Tasarımı
Tatmin edici sonuçlar yaratan bir iç mimari proje ve mekan tasarımı elde edebilmek için villa sahiplerinin bu yolculuğa katkıda bulunması önemlidir.
Villa, iç mimari tasarımların en görkemli biçimde hissedildiği yaşam alanıdır…
Yaşam alanı olarak bir villayı tercih ederken, bu yolculukta en kritik unsurun iç mimari tasarım ve uygulamaları olduğu bilinciyle ilerlemek önem taşır. Keyifle vakit geçirilecek odalar, konukların ağırlanacağı salon, enfes yemeklerin servis edileceği mutfak, günün stresinden uzaklaşmaya yardımcı olan banyo ve tüm iç mekanların tasarımı ev sahibinin iç dünyasının bütünleyici bir uzantısı olacaktır.
Geçmişte yapı odaklı tasarımların pek çoğu mimari tasarım disiplini içerisinde kabul ediliyordu. Günümüzde ise modern yaşam biçiminin yarattığı karmaşa ve uzmanlık biçimleri, mimari çözüm süreçlerinin alt başlıklar şeklinde ilerlemesi ihtiyacını doğurdu. İç mimari tasarım ve dekorasyon bu başlıklar arasında yer alır. Profesyonel dokunuşlar ile yaşam alanına büyüleyici bir etki kazandırılabilir.
İç Mimari Tasarım Sürecinin Sunduğu Avantajlar
İç mimari tasarım süreci, temel olarak istek ve ihtiyaçların dengeli bir şekilde harmanlanmasından oluşur. Belirli kısıtlar dahilinde en ideal çözüm yolunu belirler ve fayda odaklı bir model sunar. Zevkinize, bütçenize, istek ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak tüm detaylar belirlenir. İç mekan tasarımı, yaşam şeklinizi yansıtacak bir vizyon ile uzman ellerde şekillenmelidir.
İç Mimari Tasarım Süreci Nasıl Yürütülür? Nelere Önem Verilir?
İç mimari tasarım yolculuğunda kullanıcının yaşamı ile ilgili eksiksiz brief almak değer taşır. Bu sayede kullanıcının yaşam standartlarını yükseltecek olan tasarım fonksiyonel detaylarla birleşir ve hedeflenen sonuca ulaşır. Tatmin edici sonuçlar yaratan bir iç mimari proje ve mekan tasarımı elde edebilmek için villa sahiplerinin bu yolculuğa katkıda bulunması önemlidir.
- İlk etapta, iç mekan tasarımı konusunda kiminle çalışacağınızı belirlemeniz gerekir. Alanında uzman bir profesyonelin seçimleri, beklentilerinizi tamamıyla karşılayacaktır.
- İç mekan tasarımınızın genel mimari tasarımla ve projenizin yönetim süreci ile sıkı bir koordinasyona sahip olması önem taşır. İşin başlangıç aşamasında iç mekan tasarımını da yaptıracağınız bir mimar ile anlaşarak bu duruma netlik kazandırabilirsiniz.
- Villa iç mekan tasarımı çalışmalarının villanın mimari proje tasarım çalışmalarıyla paralel ilerlemesi en ideal yöntem olacaktır. Mimari tasarım sürecinde mekan düzenleri ve mekan içerisindeki mobilya yerleşimini gösteren tefriş çalışmaları yapılır. Ancak kat planlarını hızlıca toparlamak amacıyla yapılan bu çalışmalar derinlikten uzak ve yüzeysel kalabilir.
- Mimari tasarım sürecinde mobilya yerleşimine sabit dolapların, vitrifiyelerin ve mutfak tasarımının detaylarına fazlaca girilmeksizin genel yerleşim çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar bir ölçüde makul sayılabilir. Mühim olan unsur, genel tasarım belirginlik kazanırken iç mimari ve dekorasyon ihtiyaçlarının ve/veya optimizasyonlarının da paralel olarak götürülmesi ile elde edilebilecek faydaları kaybetmemektir.
Mimari ve İç Mimari Tasarım Çalışmalarını Paralel Yürütmek
Mimari ve iç mimari tasarım çalışmalarını senkronize biçimde yürütmek pek çok fayda sağlar. Bu yöntem, iç mekan tasarım çalışmalarına da önceden başlamayı mümkün kıldığı için zaman kaybı minimize edilir. Mimari tasarım etabı olgunlaştırılırken mimara iç mekan tasarım detaylarıyla ilgili sürekli bir bilgi akışı sağlanır. Böylece mimari tasarımda geri dönüşü imkansız veya maliyeti yüksek uygulamaların önüne geçilir.
İç mimari tasarım çalışmaları projenin ilk evrelerinde başladığında projenin diğer paydaşları olan mühendislik ve uygulama grupları ile yakın diyalog kurulur. Bu etkileşimin erken aşamalarda gerçekleşmesi rotanın ideal şekilde çizilmesini sağlar. Böylece iç mekan tasarımında ortaya çıkan önemli dinamiklerin yapının cephesi, çatısı, terasları, balkonları, bodrumu, peyzajı, teknik alanları vb. gibi unsurları hangi düzeyde etkileyeceği de öğrenilmiş olur.
Mimari tasarım sürecine paralel olarak iç mimari tasarımın gerçekleştirilmesi, villa sahibi ailenin tasarım sürecine daha etkin bir şekilde katılımını sağlar. Bu da ailenin tasarımı sahiplenmesini ve yeni yaşam alanı ile güçlü bir bağ kurmasını kolaylaştırır. Mimari tasarım ile entegre sürdürülmeyen iç mekan tasarımları pek çok kez tadilat ihtiyacı doğurmaktadır. Ev sahibi binanın genel inşaatı bittikten sonra iç mekan tasarımına geçtiği için, bu noktada tasarım sürecinin ilerlemesi ile gereksinimlerini ve isteklerini daha berrak bir şekilde fark etmektedir.
Bu durumun neticesinde daha önce kendi kararları ile inşa ettikleri kısımları tadilata sokmaları gerekmektedir. Böylesi bir sonuç hem zaman hem bütçe hem de efor kaybı olarak geri dönecektir. Mimari ve iç mimari tasarımın senkronize bir şekilde ilerlemesi ailelere zaman ve bütçe tasarrufu sağlarken sonuç odaklı, tatmin edici ve etkileyici sonuçlar çıkmasına da olanak tanımaktadır.
İç mimari çalışmasında en önemli unsurlardan biri de villa gibi sofistike yaşam alanlarının ayrılmaz bir parçası olan dış mekan bölümlerin dizaynıdır. Dış mekanlarda gerçekleştirilen peyzaj tasarım çalışmaları, iç mekanda yapılan çalışmanın etkisini besler ve kuvvetlendirir. İç mekandaki ürünler kullanım amacı ve gereksinimler göz önünde bulundurularak konumlandırılır. Ancak bu yapılırken dış mekandaki tasarım çalışmalarının da hem görsel etki hem de fonksiyonel anlamda maksimum fayda sağlaması gözetilmelidir.
İç mekan tasarımında belirlenmesi gereken başlıca noktalar şunlardır:
- Zemin kaplamalarının malzeme, renk, doku özellikleri
- Duvar kaplamalarının malzeme, renk, doku özellikleri
- Tavan kaplamalarının malzeme, renk, doku özellikleri
- Vitrifiye ve armatür seçimleri
- Anahtar, priz, aydınlatma seçimleri
- Kapı, sabit mobilya, dolap ve diğer ahşap imalatların tasarımları ve seçimleri
- Yatak, koltuk, masa, sandalye, sehpa gibi hareketli mobilyaların tasarımları ve malzeme, renk, doku seçimleri
- Halı, kilim, perde, örtü gibi kumaş tipleri, desen ve doku seçimleri
- Aydınlatma karakteri
- Akustik çözümler
- Engelli destek çözümleri
- Merdiven tasarımı
- Teraslar
- Mutfak dolapları, tezgâhı ve mutfak ekipmanları
- Yatak odası, banyo, salon, koridor, yemek bölümü gibi mekanların genel karakterleri
- Sauna, spa, spor odası, oyun odası, hobi odası, çalışma odası ya da nişi gibi özellikli mekanların tasarımı
Günümüz koşullarında mimari ve iç mekan tasarımı için geniş bir ürün yelpazesi mevcuttur. Hem dekoratif ürünler hem de mobilya ve malzemeler açısından zengin olan bu çeşitlilik sayesinde tüm dünyadan ürünlere ulaşmak kolaylaşmıştır. Villa sahipleri tasarım süreci başlamadan önce kendilerine en yakın buldukları tasarım örneklerini online ortamda inceleyebilir. Ürünlerle ilgili kullanıcı deneyimlerini ve izlenimleri araştırmaları iç mimarları ile birlikte çalışma sürecine hız ve kolaylık kazandıracaktır.
İç Mimar Seçiminde Malzeme Bilgisi ve Donanımı
Mimari ürün yelpazesi hem doğal hem de doğal olmayan binlerce seçenek barındırır. Aynı malzemenin farklı üretim süreçlerinden geçerek farklı etki yaratacak şekilde kullanımı da tasarım da değişimler yaratabilir. Örneğin mermerde enine veya boyuna kesim tekniği ile farklı yüzey desenleri elde edilebilir. Yüzeye uygulanan işlemle parlaklığı, yansıtıcılığı ve dayanımı değiştirilebilir. Aynı ham maddeden üretilen mermer plakaları hem banyonuzun duvarını ya da tanını hem de mutfağınızın tezgahını veya holde yer alan bir sehpanın tablasını süsleyebilir.
İç mimar seçiminizi yaparken malzeme bilgisi yüksek bir ekiple çalışmanız villa tasarımınızın niteliğini zirveye ulaştırır. Böylece pek çok gider kaleminde maliyet avantajı yakalamak da kolaylaşır. Profesyonel uzmanlar eşliğinde yürütülen süreçte malzemeleri yaratıcı ve işlevsel bir şekilde kullanmak villanın dokusuna bütünüyle tesir edecektir. Aynı malzemeyi doğru bilgiyle ve farklı biçimlerde kullanmak kreatif ve dayanıklı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.
İç Mekan Tasarımında Bölgesel Tasarım Faktörleri
İç mekan tasarımında en kritik noktalardan biri de projenizin içinde bulunduğu bölgenin genel tasarım perspektifidir. Bu perspektif bölgenin iklimi ve yaşam biçimden etkilenerek yıllar içinde olgunlaşmış bir yapıya sahiptir. Sıcaklığı yüksek bölgelerde zemin ve duvar kaplamaları için taş veya seramik gibi soğuk yüzey kaplamaları kullanılır. Soğuk bölgelerde ise ahşap ve tuğla gibi materyallere daha sık rastlamak mümkündür. Pencere boyutları, ışık miktarı, rüzgar gücü ve yaşam alanındaki odaların kullanım amacı gibi detaylar tasarımın rotasını etkiler. Yapı malzemelerinin farklı fiziksel özellikler barındırması, sıcaklığı tutma ve aktarma davranışları gibi etkenler bu süreçte etkin rol oynar. Bölgede kolaylıkla erişilebilen doğal kaynaklar da ekonomi ve sürdürülebilirlik adına tercih sebebi olabilmektedir.
İç Mekan Tasarımına Hayat Katan Detay: Renk Seçimi
Bu tasarım yolculuğuna hayat katan en önemli unsurlardan biri, kullanıcının enerjisini yansıtan renklerdir. Soğuk bölgelerde ve dinamizm arzusu taşıyan yaşam alanlarında sarı, turuncu ve kırmızı gibi sıcak renklere yer verilir. Mavi, lacivert ve yeşil gibi soğuk renkler ise sıcak ve dinginlik arayışında olan mekanlarda daha sık tercih edilir. İç mekanda zarafet ve modern bir atmosfer yaratılacaksa beyaz ve krem tonlarında genel bir arka plan uygulanır. Zenginlik, lüks ve ihtişam algısı yaratmak için ise altın sarısı, kahverengi tonları ve bazen mor tonları kullanılır.
Kullanılacak yüzey kaplamalarının rengi, dokusu, deseni ve birbirleri ile uyumu iç mekan tasarımı için oldukça önemlidir. İç mimari tasarım sunumlarında malzeme seçimi aşamasına genellikle bir “moodboard” ile başlanır. Moodboard, iç mimarın projede kullanmayı planladığı kaplama malzemelerini çeşitli kombinasyonlar ile yan yana koyarak sunduğu bir palettir. Mermer, kumaş, kağıt, ahşap, seramik, parke, metal ve çok daha fazlası… Pek çok rengi, dokusu ve deseni bulunan malzemelerden seçilen numuneler veya onların görselleri bir kompozisyon oluşturacak şekilde bir arada sunulur.
Moodboard renk ve doku geçişlerini algılamayı kolaylaştırır. Fon oluşturacak ve öne çıkarılacak malzemeleri belirlemeye yardımcı olur. Ton seçimleri bu ürün paleti üzerinde tekrar tekrar değerlendirilebilir. Böylece mekana ruhunu verecek ürün karmaları oluşturularak spesifik bir tasarım haritası çıkarılır. Moodboard seçilen ürünlerin hangi yüzeyde nasıl durduğunu göstermek adına çeşitli uygulama ve ürün fotoğrafları ile desteklenebilir.
İç mimari tasarım sürecinde, mimari proje tasarımında başlayan mobilya yerleşimleri (tefriş çalışmaları) geliştirilir. Her mekan için yapılan detaylı analizler sonucu tefriş optimizasyonu gerçekleştirilir. Plan çözümleri detaylı bir çözümlemeden geçirilir ve her nüans hesaplanır. Malzeme paleti olan moodboard ve tefrişlerin geliştirilmesi, iç mekanın gerçekte nasıl görüneceğine dair gerçekçi fikirler sunar. Bu çalışmalar kapsamında iç mekanın aydınlanması hem pencerelerden gelecek doğal ışık hem de iç mekanda yapılacak olan yapay aydınlatmayı içerir. Gerçekçi bir biçimde simüle edilen detaylar sayesinde mekan görsellerindeki gerçekçilik boyutu artırılır. Nasıl bir iç mekan tasarımı çıkarılacağına dair tüm ince detaylar ele alınır ve titizlikle incelenir.
İç Mekanda İlham Verici Mobilya Tercihleri
İç mimari tasarımında kullanıcı zevkine ve beklentilerine uygun pek çok alternatif mevcuttur. Sabit ve hareketli mobilyaların seçilmesi, tasarımı ve imalatı bu yolculukta önemli aşamalardır. Günümüz koşullarında pek çok mobilya çeşidini hazır olarak edinmek mümkündür. Ancak iç mimarınız istek ve gereksinimleriniz doğrultusunda size uygun mobilya tasarımları gerçekleştirebilir. Bu sayede villanızın tamamen size özgü olmasını sağlayacak yaratıcı ve uyumlu dokunuşlarda bulunur.
Bazen çok beğendiğiniz bir mobilyanın katalog fiyatları bütçenizle uyuşmayabilir. Bu mobilyalardan ilham alınarak bazı ürünlerin atölyelerde üretilmesini sağlamak mümkündür. Elbette böyle bir durumda benzeri üretilecek olan ürünün fikri mülkiyet haklarının çiğnenmemesine özen gösterilmelidir. Bu üretim yöntemi sayesinde maliyet avantajı sağlanırken arzu edilen mobilyaya kavuşmak da kolaylaşır.
Tasarım Maliyetlerinde Denge Faktörü
İç mekan yapım maliyetleri, yapılacak tasarımın türüne ve detaylarına bağlı olarak villanızın geri kalan tüm maliyetlerinin toplamını geçebilir. Bunu hazırlıklı iseniz her şey yolunda demektir. Ancak iç mekanda kullanacağınız ürünleri seçme aşamasında maliyet kriterlerinizi tasarımcınıza belirtmeniz önemli faydalar sunar. İç mimarınız ev yaşamına dahil olan aile bireylerinizin kişisel özelliklerine uygun çözümler üretir ve yaşamınızı kolaylaştırır.
Aile üyeleriniz arasında engelli, bebek, yaşlı ve çocuk bireyler için olan taleplerinizin altını çizmeniz iç mimarınızın tasarım sürecinde bunları göz önünde bulundurmasını sağlar. Güvenlik ve kullanım kolaylığı gibi faktörleri ele alarak yaşam kalitenizi artıran sonuçları size sunar. İç mekan tasarım dizaynında dekoratif ürünlerin önemi de büyüktür. Şık bir heykel veya tablo sizin karakterinizi ve ruhunuzu yansıtabilir. Saksı, bitki vb. objeler ise yaşam alanınızda estetik bir görünüm uyandırırken ortamın atmosferine derinlik kazandırabilir. Farklı dekoratif ürünlerle iç tasarımınızı zenginleştirmek mümkündür.
Villa tasarımı her yönüyle ele alınması gereken büyüleyici bir serüvendir…
Kişiye ve mekana özel sonuçlar, tatmin edici etkiler uyandırır.
Yepyeni bir tasarım yolculuğunda görüşmek dileğiyle…