Mutfak Tasarımı
Yeni bir mutfak tercihinde göz önünde bulundurulması gereken pek çok dinamik mevcuttur
Mutfak, evde trafiğin en yüksek olduğu alanlardan biridir…
En güzel yemeklerin de en koyu sohbetlerin de ortak yeridir.
Modern çağda pek çok kullanıcı, mutfaklara gereken önemi vermeye başlıyor. Yepyeni malzeme ve trend anlayışları adeta devrim niteliği taşıyor. Bugün mutfak, yemek hazırlanan yer olma işlevinin çok ötesinde bir anlama sahip… Sosyalleşmek, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek için kullanılan çok amaçlı mekanlardan biri. Temel özelliği işlevsellik olan bu alanlar ilgi uyandıran tarzları ve sunduğu görsel alternatifleri sayesinde dekorasyondaki bütünlüğü sağlıyor.
Mutfak ürünleri yelpazesi oldukça geniş… Mobilya, aksesuar, donanım ve aydınlatma kategorisine sahip göz alıcı seçenekler mutfakları süslüyor. Modern teknolojinin sağladığı kullanım kolaylığı ise fonksiyonel kullanım adına erişilebilecek pek çok çözümü mümkün kılıyor. Şık tezgahlar, parke zeminler ve ustalıkla tasarlanan ahşap dolaplar profesyonel dokunuşlarla birleşerek hayalinizdeki mutfağa dönüşüyor.
Fonksiyonelliği Sosyalleşme ile Sentezleyen Yaşam Alanı
Mutfak, yiyecek hazırlanan ve su kullanım yoğunluğunun yüksek olduğu bir alandır. Tezgah üstü ve ara malzemesi tercihlerinin suya dayanıklı ve uzun ömürlü olması bu noktada önem taşıyor. Sağlam materyaller mutfağın tasarım sürecine yepyeni bir boyut kazandırıyor. Duvarların tamamında fayans kullanımı şart değil. Mutfağın genel ambiyansına uygun olacak pek çok malzeme ve desen arasından seçiminizi yapabilirsiniz.
- Mutfak tezgahı ve dolaplar için kullanılacak malzemeler, mutfak dekorasyonu serüveninde karar vermeniz gereken en önemli konulardan biridir. Kullanacağınız malzemenin özellikleri uzun vadede kullanıma dayanıklı sonuçlar almanızı sağlar. Tercih edeceğiniz renkler ise dekorasyonun hem stilini hem de niteliğini yakından ilgilendirir.
- Doğal taştan imal edilen tezgahlar oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Mermer ve granit tezgahlar doğal taş grubuna aittir. Granit tezgah ısıyı izole eder, son derece dayanıklıdır ve onlarca farklı rengi bulunabilen bir taş malzemeden üretildiği için dekorasyonda seçim kolaylığı sunar.
- Akrilik tezgah olarak da bilinen corian tezgahlar, sert yüzey tezgahları kategorisine dahildir. Bu tezgahlar taş, kum ve cam-porselen gibi ürünlerin ham maddeleri ile oluşturulur. Cnc makinelerinde üretilebildiği ve kolaylıkla şekillendirildiği için son derece revaçta olan bir seçenektir.
- Dekton tezgahlar kompozit tezgah grubuna aittir. Birkaç malzemenin yüksek ısı ve basınç ile sıkıştırılarak oluşturulmasıyla elde edilir. Bu yönüyle oldukça sert ve kolay işlenebilir bir tezgah türüdür. Sıkıştırılarak üretildikleri için sağlam yapılarına rağmen ince bir tasarım şıklığı sunarlar.
Yeni Mutfak Tercihlerinde Rol Oynayan Etmenler
Yeni bir mutfak tercihinde göz önünde bulundurulması gereken pek çok dinamik mevcuttur. Bu dinamikler ev sahibinin beklentilerine, gereksinimlerine ve bütçesine göre değişkenlik gösterir. Bu noktada önemli bir parametre olan maliyet, oldukça kritik bir unsurdur. Mutfağın evin genel atmosferi ile uyumlu olması ise bir diğer önemli parametredir. Evin gelecekte nasıl görüneceğine dair analizlerde bulunmak ve mutfağın değişen ihtiyaçlara adapte edilip edilemeyeceğini hesaplamak uzun vadede yarar sağlar.
Açık Bir Mutfağı Nasıl Tasarlayabilirim?
Açık mutfak tasarımı ferahlık ve rahatlık hissini garanti eder. Konforu pekiştiren bu tasarım türü profesyonel detaylarla birleştiğinde hem şık hem de işlevsel bir alana dönüşebilir. Mutfak adaları, açık mutfakları bulundukları alandaki diğer bölümlerden ayrıştırmak adına son derece yararlıdır. Aynı zamanda ek bir tezgah alanı olarak da işlev görürler.
Modern çağın geleneksel yapı ile harmanlandığı bir evreden geçiyoruz. İçinde yer aldığımız gereksinimler çerçevesinde en efektif sonuçları elde edebilmek adına yaşam alanlarımızda daha pratik ve hızlı sunumları tercih ediyoruz. Açık mutfakların yalnızca büyük evler için ideal olduğu fikri büyük bir yanılgıdır. Doğru tasarlanmış bir açık mutfak veya ankastre mutfak küçük bir ev ile de benzersiz bir uyum yakalayabilir.
Bir kahvaltı barı düşünün… Bu, açık bir mutfak için harika bir eklenti olabilir. Yemek hazırlarken evin diğer sakinleriyle iletişim içerisinde olmayı kolaylaştırır. Aynı zamanda hızlı ve pratik yemekler hazırlama noktasında oldukça faydalı alanlar yaratır. Çeşitli tencere ve tavalar, kullanışlı bir askıdan yararlanarak, şık bir görünüme kavuşabilir. Kahvaltı barına dahil edilecek dekoratif nüanslar sayesinde daha modern bir çizgi elde etmek kolaylaşır.
Bir Mutfak Sanatı: Küçük Mutfakları Dekore Etmek
Küçük mutfaklar detaylı analiz, incelikli gözlem ve iyi bir tasarım kabiliyeti gerektiren alanlardır. Tüm zorluklarına karşın dikkatli bir planlama ve kreatif bir perspektif ile tüm gerekli unsurlar bir araya toplanarak işlevsel ve pratik bir mutfak inşa edilebilir. Zekice tasarlanmış depolama alanları sayesinde mevcut kısımlar en iyi şekilde kullanılıp yönetilir.
Küçük Mutfak Tasarımında Altın Anahtar Sayılan İpuçları
- Mutfağınızı kendi kullanım stilinize göre kişiselleştirebilirsiniz. Bu noktada dekoratif fikirleriniz ve kullanım ihtiyaçlarınız devreye girecektir.
- Akıllı ve modern yapının geliştirilmiş sistemlerinden yararlanarak işlevsel kullanımda maksimum etkiye ulaşabilirsiniz.
- Duvara gömme sistemleri ile yer açmak oldukça kolay! Üstelik bu sistem, alanın daha fonksiyonel bir şekilde kullanılmasına da olanak sağlıyor.
- Hem tezgah hem de yemek masası olarak kullanabileceğiniz entegre sistemlere göz atabilirsiniz. Pratiklik ve konfor yeniden hayat buluyor.
- Tercih ettiğiniz ışık gücü miktarını daha rahat mutfak çalışmaları için artırabilirsiniz. Ayarlanabilir sistemler ise modern çağın favorisi…
- Mutfaklarda vitrin kullanım trendi, oldukça dikkat çeken yeniliklerden biri… Vitrinler artık sadece salonlara özgü değil. Bu alanları ev aksesuarları veya tabak/bardak istifi kullanarak zenginleştirebilirsiniz.
- Çekmece içi düzenleyiciler dolap içi kullanım alanını maksimum düzeye ulaştırır ve en efektif kullanımı mümkün kılar.
- Ocak, evye ve buzdolabı kullanım ilişkisini doğru planlayarak daha fonksiyonel bir mutfak tasarımı yaratabilirsiniz.
- Tezgaha eklenen ve kavanoz dağınıklığını ortadan kaldıran minik aparatlar sayesinde alandan tasarruf edebilirsiniz.
Mutfakta Stilinizi Ortaya Koyan Efektif Ayrıntılar
Mutfak stiline ekleyeceğiniz detaylar, karakteristik stilinizi de yansıtan güçlü unsurlardır. Modern mutfak tasarımının anahtar ögeleri temiz ve akıcı çizgilerdir. Paslanmaz çelik ile donatılan ve modern ailelerin yaşam tarzına uygun olan açık bir yerleşim mevcuttur. Country tarzı mutfaklardaki sade ve sakin tonlardaki ahşap kullanımı yerine, cilalanmış parlak yüzeyler hakimdir.
Modern mutfak tasarımında yoğun beyaz kullanımı göze çarpar. Köşe çekmeceleri ise bu tasarım stilinin odak noktasında yer alan etkilerden biridir. Kulpları gizlenmiş dolaplar ve kaynağı saklanmış olan aydınlatmalar gibi trend detaylar da modern mutfak hissini kuvvetlendiren diğer unsurlardır.
Country mutfak stiline biraz daha yakından bakalım… Kırsal mutfak olarak da bilinen bu tasarım türünde, eviniz nerede olursa olsun, sakin ve sıcak bir ev hissi yaşamanız mümkündür. Country tarzı mutfak güçlü yapısı ve en sık kullanılan malzeme olan ahşap hakimiyeti ile gözü yoracak iddialı renklerden kaçınan bir stildir. Sakin tonlar, tasarımın genel bütünlüğünü güçlendirirken, bir demet taze çiçek ile bu sakinliğe bir parça renk katılabilir.
Country tarzı mutfak mutlaka aydınlık ve havadar olmalıdır. Bu sayede fırında yükselen ekmeğin enfes kokuları ile bütünleşen bir taşra evi atmosferini evinize taşımanız kolaylaşacaktır. Kuzine görünümüne sahip fırınlı ocaklar mükemmel bir donatı tercihidir. Country tarzı mutfak dekorasyonunda ekmek kutuları, klasik mutfak tartıları, desenli perdeler, ahşap askılar, kurutulmuş çiçekler ve benzer pek çok detaya yer verilebilir.
Eklektik stil mutfaklarda klasik, modern ve mevsim tarzları birbirini tamamlayacak şekilde sentezlenir. Bu mutfakların en iyi yönü, bağlayıcı hiçbir kural barındırmamasıdır. Evinizi tasarlarken kullandığınız alternatif fikirleri aynı potada eriterek tamamen kendinize özgü ve eşsiz bir mutfak tasarlayabilirsiniz. Simsiyah duvarlarla bezenmiş bir salonun köşesinde yer alan sarı laleler, odanın tüm gücünü bu odak noktasına toplayacaktır.
Son derece iddialı bir renk paleti, vintage mutfak aksesuarları ile sahnede boy gösterebilir. Bu tasarım sürecinde ahşap, metal, beton veya aklınıza gelebilecek başka bir materyal kullanılabilir. Eklektik mutfak tasarımında tek sınırınız kendi hayal gücünüzdür!
İskandinav tarzı ise modern, gösterişli, tarz, fonksiyonel ve minimal gibi etkilere sahip bir seçenektir. İskandinav tarzı mutfaklar eklektik mutfaklarla pek bir benzerlik taşımaz. Daha ziyade modern mutfak ruhundan esintiler yansıtır. Ancak elbette belli başlı dinamikleri vardır. Yoğun olarak kullanılan parlak beyaza ahşap ve özenle seçilmiş az sayıda aksesuar eşlik eder.
İskandinav tarzı bir mutfak oluştururken taze bitkiler sofistike bir etki yaratır. Ancak genel olarak renksiz olan bu tasarım stilinde bitkileri de yoğun olarak kullanmaktan kaçınmak gerekir. Şampanya, kırık beyaz, fildişi ve açık kahve tonları tercih edilebilir. Bu renkler sayesinde İskandinav tarzı mutfak tasarımında kendi kontrastınızı oluşturabilir ve evinizin mutfağında çarpıcı esintiler yaratabilirsiniz.
Mutfak tasarımı içeriğimizin sonuna geldik…
Yeni tasarım serüvenlerinde buluşmak üzere!