St İnşaat Ve Malzeme Haziran Sayısı Röportajı “Mimarlar Anlatıyor”
Son yıllarda iç mimaride doğal malzemelerin kullanımı trend oldu. Geçtiğimiz dönemde bu malzemelerin ham haliyle kullanımı söz konusuydu.
Doğal taş ve mermerin mekan kimliğine katkısı nedir sizce?
Son yıllarda iç mimaride doğal malzemelerin kullanımı trend oldu. Geçtiğimiz dönemde bu malzemelerin ham haliyle kullanımı söz konusuydu. Günümüzde mermer, doğal taş gibi malzemeler teknoloji ile birleştirilerek yeniden tasarlandı ve daha geniş bir yelpazede bizlere kullanım imkanı tanındı. Doğallık farklı algılarla kullanıcıya sunulmaya başlanıldı. Tasarımda sınırlar kalktı… Belli disiplinler içerisinde malzemeyi işlemekten daha ziyade, doğadan ilham alınarak tüm renklerin harmanlanıldığı bir tasarıma dönüştü. Artık tasarımcılar farklı malzeme, renklerin bir arada kullanılması konusunda daha cesaretli. Kullanılan renklerin miktarı ,hacimleri ve konumu arasındaki uyuma dikkat edilerek tüm malzemelere rahatlıkla dokunabilir böylece özgür bir düşünce yapısı ile mekanların özgün tasarımlara kavuştuğunu söyleyebiliriz.
Çalışmalarınızda hangi doğal taş malzemelerini kullanmayı seviyorsunuz?
Projenin konseptine göre iç mekan içerisinde kullanacağınız doğal taş seçimleri de farklılık gösteriyor. Bir doğal taşın isminden ya da malzemenin cinsinden daha ziyade mekan içerisinde istenilen algıyı oluşturabilmesi benim için çok daha önemli. İstenilen algıyı oluşturmakta doğal görünümlü 3 boyutlu kaplamalardan da zaman zaman tercihlerimiz olabiliyor. Şehir merkezlerinde insanlar doğadan uzakta kalıyor. Fırsat buldukları her an doğaya kaçmanın yollarını arıyorlar. Trend doğadaki huzuru, hissiyatı yaşama alanlarına taşımak yönünde. doğal taş gibi malzemeler bu algıyı oluşturmakta bize yardımcı ürün gurupları arasında yer almaktadır.
Doğal taş ve mermeri yapının hangi alanlarda daha çok kullanmayı tercih ediyorsunuz?
Projelerimin genelinde doğaltaş ürün guruplarını kullanmayı seviyorum. Günümüzdeki trend de bu yönde ,Islak hacimlerde ve mutfak tezgahlarında Kullanılan ürün gurupları da artık tamamı ile bu ürün guruplarına yerini bırakırken yine antre, lobi, Koridor gibi ortak alanlarda zemin kaplaması olarak ta karsımıza çıkıyor Kullanım alanlarını ve kullanılacak miktarı disiplin ederek, doğal taşı doğru noktada kullanmak tercihim. Böylelikle mekandaki bütünlüğü korumuş oluyorsunuz. Ayrıca iç mekan içerisinde kullanılan diğer malzemelerin de kendisini anlatmasına izin veriyorsunuz.
Özellikle antre, mutfakta, ıslak hacimlerde mermer kullanmayı tercih ediyorum. Doğal taşı, tasarımın önemli bir tamamlayıcısı olarak görüyorum. Örneğin salonda kullandığım bir doğal taşı, TV ünitesi ile birleştirerek mobilya kullanımını standart bir algının dışına taşıyabiliyor,Yine malzeme üzerinde yapılan desen çalışmaları yada renk karografisi ile mekanda etkileyici dokunuşlar elde etmemizi bu anlamda çok daha mümkün.
Kendinize Verdiğiniz Değeri Yansıtın
Bir mekanda tasarımı ele alırken mekan, tek başına değerlendirilmemelidir. Tasarımcının görsel ve düşünsel yaşantısı, mekanın bulunduğu şehrin etkisi, kültürü, yaşanmışlıkları ile birlikte kullanıcının mekanla ilgili istekleri, mekanın kendi dili gibi etkileyici birçok faktör bulunur. Estetiğin ön planda düşünüldüğü mekanlarda fonksiyonellikten asla vazgeçilmemelidir.
İç mimari, insanların yaşam alanlarında estetiğin fonksiyonellikle beraber düşünülerek hareket edilmesi gereken bir kurgudur. Fonksiyonellik kullanım amacına göre mekanın bazı bölümlerinde özellikle görselliğin ön planda tutulması istenildiği alanlarda azaltılabilir ancak DK. İç Mimarlık olarak mimari yaklaşımımız, projede fonksiyonelliği maksimum seviyede düşünüp mekanda estetikle buluşturmayı amaçlar. Bir mimarın, iç mimarın veya tasarım işiyle uğraşan kişilerin sahip olduğu en önemli şeylerden biri hayal gücü ve yaratıcılıktır. Villa, konut, residence gibi yaşam alanları ile ofis, otel, hastane, mağaza ve cafe gibi sosyal alanlardaki iç mimari tasarımlarda; kullanıcı ihtiyaçlarının çağdaş tasarım çözümleri ile karşılanmasını hedefler ve tasarımın programlanan takvim ve bütçe içerisinde tamamlanmasını sağlar. Bir mekanın görsel, fonksiyonel ve teknolojik alt yapısını oluşturabilmek için farklı disiplinlerin yönetimini en iyi şekilde yapmak gerekir. Belirli sınırlamalar ve kurallar çerçevesinde tasarım düşünülemez, tasarımı yapılacak olan mekanı hissetmek yaşamak ve bu enerji ile yola çıkmak gerekir.
Formlar, Figürler, Malzemelerin Kullanımı
Bir mekanın tasarımına başlarken, tasarımın barok, modern, vintage , loft ya da country tarzında mı olacağına karar vermek gerekir. Her mimarın kendine özel vurguları ve çizgisi mevcuttur. Zaman içerisinde hangi yapıyı kimin tasarladığı anlaşılır. Koltuğu, ayaktaki detayla ya da bir figürle farklı kılmak ve mimariyi bütünleştirmek anlatım dilinde farklılar yaratır.
Islak hacimler yaşam alanlarımızdaki en önemli noktalardan biridir. Tasarım ve fonksiyonellik bu alanlarda kendini nasıl gösterir?
Tasarımı yaparken uygulamayı iyi biliyor olmak mekanda fonksiyonelliği de başarılı bir şekilde kullanmamızı sağlar. DK İç Mimarlık, İç Mimar Dilek Karaman 11 yıllık tecrübesi ile çalışmalarında fonksiyonelliği düşünerek, tasarımı fonksiyonellikle bütün halde hayata geçirir. Çünkü fonksiyonun eksik olduğu bir tasarım kullanıcının konforunu düşürür. Mekanın analizini dikkatli yapmanız gerekir. Önemli olan fonksiyonelliği ve estetik detaylarla birleştirmektir.